[404,466] -->

Tatăl cititor: recomandări de cărti despre parenting

Timp de citire: 9 minute

Pe stimabilul Vlad Bogos îl urmărim încă de pe la începuturi, oricând ar fi fost ele. Ne place mult onestitatea blogului pe care l-a consolidat și faptul că își lasă amprenta pe oriunde trece. Inclusiv cu articolul nostru, lucru care ne-a bucurat.
Despre cărți de parenting nu știam cine-știe-ce, așa că i-am ridicat mingea la fileu lui Vlad și l-am lăsat să își facă de cap, ceea ce i-a ieșit de minune.

Vlad Bogos

Photo credits: Vlad Bogos

Îi admir pe oamenii care își investesc timpul în construcția unui edificiu dedicat propriei pasiuni. E o formă de împărtășire a bucuriei care, indiferent de motivație, face lumea cu o picătură mai bună. Sau cu o pagină.

Căutand aceste difuzoare de bucurie în online, am ajuns să-i citesc și să-i dau mai departe pe oamenii de la BookAlarm, iar când mi-au oferit ocazia să public un articol aici, am știut instant despre ce voi scrie.

Știți ce se întâmplă când un șoarece de bibliotecă află că va fi tată? După bucuria de nedescris pe care am trăit-o (eu, șoarecele), întrebările despre ce va urma s-au năpustit asupra mea necruțătoare ca un copil înfometat. Acest început de panică m-a împins către construcția noului univers, cel în care nu mai făceam parte dintr-un cuplu, ci dintr-o familie. La început a fost mult întuneric, așa că am început să citesc și să adun cărți pe un raft de parenting în biblioteca noastră de acasă.

Sunt extrem de sceptic la tot ce înseamnă tradiție, metodă convențională, adevăr universal acceptat, pentru că am observat că, de fiecare dată când am decis să nu urmez un curent de gândire și să-mi judec singur mutările am avut numai de câștigat. Domeniul parenting-ului îmi era complet necunoscut, așa că orice aș fi citit urma să fie util, într-un fel sau altul. Din întuneric m-a salvat soția mea, alegând câteva titluri de început și citindu-le alături de mine. Așa am început explorarea acestui nou capitol din viața noastră.

Aici e momentul când trebuie să punctez întrebarea la care încerc să răspund în continuare, una articulată foarte bine de cei de la BookAlarm: în ce cărți am încredere când vine vorba de parenting?

Orice părinte care primește această întrebare va raspunde diferit, bazat pe propriile convingeri, conștiente sau inconștiente, și pe apetitul sau pentru diferențierea propriei copilării și educații de cea a copilului. Noi am pornit la drum cu ideile pe care le-am dezbătut împreună. Știam că vrem să-i ofer copilei libertatea de a deveni cine vrea ea să fie și ca vom dărâma împreună orice zid i s-ar ridica în față, ne doream să fim apropiați și să o iubim necondiționat. De la aceste principii simpliste până la cum procedez când am de-a face cu un copil în carne, oase și sentimente e cale lungă, dar au fost câteva cărți care m-au ajutat. Schițez mai jos o listă cronologică de lecturi pentru proaspeți sau viitori părinți.

conceptul_continuum-24533Aș începe cu o lucrare cu aură mistică printre părinții new-age: Conceptul Continuum, de Jean Liedloff. Cartea este scrisă din experiența unui antropolog care a trăit alături de un trib din jungla amazoniană, studiind obiciurile păstrate intacte încă din Paleolitic și comparându-le cu modul de viață comun acceptat în societatea industrială modernă. În ciuda miilor de ani de evoluție a omenirii, nevoile copiilor și în special ale nou-născuților au rămas neschimbate, iar omul modern tinde să uite care sunt acestea.

Asta descoperă Jean Liedoff și revelația o împinge să scrie Conceptul Continuum. Cartea e o pledoarie pentru alăptare, co-sleeping, baby-wearing și, în general, satisfacerea nevoilor pe care le au copiii, adică exact despre apropierea dintre părinți și copii pe care ne-o doream. Chiar dacă e, pe alocuri, greoaie, iar stilul scrierii tinde să fie unul moralizator, e interesantă pentru că vorbește despre natura umană pe înțelesul oricui și are sens.

lacrimi-si-crize-de-furieDacă am început cu o carte aproape filosofică despre parenting, continuăm cu una mult mai practică, adânc ancorată în realitatea pe care părinții o trăiesc din primii ani de viață ai copiilor. Lacrimi și crize de furie, de Aletha Solter, e o carte despre plâns, despre frustrările pe care micuții nu știu să le gestioneze sau să le exprime verbal și despre cum pot adulții să-i ajute în acele momente. Am citit-o după ce fetița mea a împlinit un an, dar îmi doresc să o fi deschis înainte să se fi născut pentru că m-ar fi ajutat enorm să-mi explic și să-mi tratez de la început propria fobie de plâns.

Cu siguranță am fi avut un prim an mai ușor cu toții, dar nu a fost prea tarziu nici așa. Frustrarea unui adult în fața plânsului sau țipetelor unui copil (care, apropo, nu plânge fără motiv niciodată) e greu de gestionat, iar Lacrimi și crize de furie e exact explicația de care aveam nevoie, în 200 de pagini care te fac să tot exclami “Ahaaa!”(în șoaptă, firește, pentru că un proaspăt părinte poate citi doar când doarme copilul).

41xkEf2TPBL._SX327_BO1,204,203,200_Următoare carte pe a carei idei m-au inspirat e Unconditional Parenting, scrisă de sociologul american Alfie Kohn, care își bazează teoriile pe studii științifice și ține conferințe de parenting în toată lumea. Principiul parenting-ului necondiționat este că, indiferent de cum se manifestă un copil, acesta invariabil caută iubirea părinților, iar pedepsele și recompensele nu fac decât să “antreneze” micuțul pentru a o procura.

Mai mult, Kohn demonstrează cum pedepsele și recompensele funcționează, în principiu, la fel, condiționând afecțiunea adultului de un anume comportament al copilului, ceea ce n-ar trebui să fie prea departe de logica fiecăruia dintre noi. Din nou, centrele filosofiei acestei lucrari sunt nevoile copilului, de aceea Unconditional parenting e cartea mea de căpătâi în materie de parenting. Am citit-o dând din cap a aprobare și o recomand oricărui părinte, indiferent chiar de vârsta odraslei.

retete-de-jocuri-de-ce-si-cum-sa-te-joci-cu-copilul-tau_1_fullsizePentru că sunt genul de barbat care nu are cum să renunțe vreodată la joacă, Playful parenting (titlul tradus în România ca Rețete de jocuri) a fost o revelație care a creat în mintea mea câteva conexiuni extrem de interesante. Lawrence Cohen își bazează conceptul de parenting prin joacă pe sesiunile de terapie cu copii în care frustrările micuților sunt procesate prin intermediul unor jocuri, de multe ori inventate chiar de aceștia. În societatea nesănătos de competitivă în care trăim, adulții uită adesea că micuții au nevoie să se joace pentru a putea să facă față complexității lumii.

Copiii refulează prin joacă, adulții pot folosi asta pentru a-i ajuta, ce e mai firesc decât asta? Playful parenting, în ciuda titlului tradus la noi, nu este o carte de rețete, ci mai degrabă un ghid pentru adultul dispus să se intinda pe jos, cot la cot cu un om mic și dornic de tăvăleală. Dacă e cineva în căutare de jocuri pentru bebeluși, Clever Baby (Bebelușul inteligent în editia romaneasca) de Simone Cave și Caroline Fertleman e o opțiune bună, o carte pe care o am pe raftul de acasă și o consult din când în când.

1457518841diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor-8094979+(1)Daca tot am atins această arie practică a parenting-ului, închei lista mea de cărți esențiale cu Diversificarea naturală, de Gill Rapley și Tracy Murkett. Diversificarea reprezintă trecerea de la alimentația bazată exclusiv pe lapte, la cea în care se introduc, treptat, alimentele solide și, pentru vasta majoritate a părinților (aproape toți cei pe care i-am cunoscut eu cel puțin) e un coșmar de lungă durată în care adultul ajunge să inventeze tot felul de trucuri pentru a determina copilul să mănânce. Pe scurt, ideea metodei descrise de carte e simplă: nu există niciun motiv logic pentru a hrăni un copil cu piureuri, în schimb ii putem oferi plăcerea de a descoperi mâncarea adevărată (bucăți întregi), folosindu-și propriile mâini, încă din prima zi de diversificare.

Această carte și metoda de a le face cunoștință bebelușilor cu mâncarea pur și simplu ne-a schimbat viața. Fiicei mele i-a pus bazele unei alimentații sănătoase pentru tot restul vieții, iar mie și soției mele ne-a ușurat enorm munca de pregătire a meselor copilei. Am mâncat cot la cot fiecare masă și am ieșit toți trei la restaurant, încă de când avea micuța 7 luni și cu asta am spus tot. Diversificarea naturală e o carte extrem de practică și provoacă foame la fiecare pagina, descriind experiențele unor copii cu bunătățile proaspăt descoperite. Cred că orice părinte de copil sub 6 luni ar trebui să o citească, indiferent de metoda de diversificare pe care o are în plan.

Mărturisind într-o discuție amicală scepticismul meu pentru ideile tradiționale de parenting, o prietenă m-a întrebat dacă mi se pare că ar fi ceva în neregula cu mine, care am fost crescut tocmai prin aceste metode. I-am raspuns că nu am ce sa le reproșez părintilor mei, dar că fiica mea s-a născut în altă lume față de cea în care am apărut eu. În ultimii ani ai comunismului românesc, faptul că aveam mâncare pe masă și cărți în bibliotecă era, cumva, o minune în sine, făcută posibilă de părinții mei. Acum însă, când avem acces la atât de multă informație și ideile atât de diferite de ale noastre ne sunt la îndemână, de ce să nu facem copilăria unui copil mai frumoasă și, o dată cu ea, poate chiar lumea de mââine?

În încheiere revin la întrebarea echipei BookAlarm: în ce cărți de parenting am încredere? Răspunsul e simplu: nu am încredere oarbă în nicio carte, dar mă mențin mereu deschis la idei care pot face viața familiei mele mai bună. Nu caut rețete, ci îmi lărgesc orizontul.

Pe lângă cărțile de parenting, în ultimele doua luni, am citit Scufița Roșie și Bufnița pleacă în vacanță de sute de ori, chiar dacă le știu deja aproape pe de rost. Ce mă împinge să fac asta? Doi ochi mari care sclipesc de bucurie la fiecare pagină a poveștilor ilustrate. Cândva, în viitor, știu că o cititoare va scormoni prin biblioteca noastră de acasă în căutarea unor răspunsuri pentru propriile întrebări. Pentru mine asta e toată încrederea care contează.

Articol scris de Vlad Bogos

P.S. Vrei să scrii ș tu pe BookAlarm? Dă-ne de veste la salut@bookalarm.ro. Suntem bucuroși să mărim gașca.

2 comentarii pentru “Tatăl cititor: recomandări de cărti despre parenting

  1. Ramona says:

    Minunat articol. Multumim pentru recomandări!

  2. Cu mare drag, Ramona! Mulțumim și noi că ne citești. 🙂 Cu prietenie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *