[404,452] -->

De ce multi dintre noi citim sezonier?

Timp de citire: 2 minute

Despre citit, ca despre orice alta pasiune de altfel, se pot spune cate-n luna si in stele. Dovada sunt si articolele pe care le scriem aici ori de cate ori reusim sa ajungem in gradina asta si simtim ca e loc de asternut o poveste digitala.

photo-1445311429009-0b7e0cff714a

De data asta este vorba despre cititul sezonier, un obicei care nu inseamna ca e bun sau rau, dar care spune ceva despre cei care il practica. Si noi suntem printre ei, am minti daca am afirma ca reusim sa tinem pasul de fiecare data asa cum ne dorim cu adevarat. Uneori ne iese, alteori ba, dar important e ca invatam ceva din asta.

Cateva motive care ne determina sa citim sezonier:

#1 — Sunt momente in care suntem coplesiti de ce se intampla in alte directii, personale sau profesionale, si oricat de mult am incerca sa citim, ne dam seama ca o facem in gol. Zboara cuvintele prin fata noastra, dar nu reusim sa le legam intr-un fir narativ coerent.

#2 — Ne place sa citim mai mult in vacante, cand luam cu noi o serie limitata de carti si automat ne impunem sa ducem lectura la bun sfarsit. De multe ori s-a intamplat ca doua saptamani de concediu sa echivaleze doua luni de stat acasa. In ceea ce priveste lectura, desigur.

#3 — Citim toamna si iarna mai mult ca vara, asta si poate pentru ca stam mai mult prin casa si prin librarii, unde tentatia de a lua un roman in brate este foarte mare. Pana la urma, ce poate fi mai frumos decat sa stai in pijamale, sa bei un ceai bun si sa iei la rasfoit autorii preferati? Varianta asta e valabila daca stai pe-acasa, nu intr-un spatiu public, fie el si o librarie-ceainarie.

Credem ca un cititor inrait nu e neaparat un cititor care isi fixeaza obiective scortoase, de tipul 100 de pagini pe zi. Mai degraba, e despre cel care ofera un context cartii respective si incearca sa o aprofundeze cat de bine se pricepe intr-un moment specific al vietii sale.

Ai remarcat astfel de trenduri in ceea ce priveste obiceiurile tale de lectura?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *