[404,465] -->

De ce citesc adulții literatură pentru adolescenți?

Timp de citire: 5 minute

Mai avem o surpriză în jobenul cu guest-writers. Este vorba despre Cristina Vulpe, pe care noi am descoperit-o cu drag la Books For What, dar care face muuult mai multe. Ca și pe ceilalți, am rugat-o să ne spună ce subiect ar tenta-o și cum l-ar ambala scriitoricește la noi pe blog. A ieșit bine și îi mulțumim pentru asta.

Dacă vrei să scrii și tu pe blogul BookAlarm, dă-ne de veste la salut@bookalarm.ro. Ușa digitală e deschisă.

photo 1

Sursa foto: Pixabay

Toate cărțile pentru adolescenți sunt la fel. Niciuna nu se apropie de realitate. Nu ești prea bătrân ca să citești cartea aia? Dragostea, războiul, și societatea nici măcar nu se apropie de realitate, față de cum sunt prezentate în cărțile pentru adolescenți. N-ai de gând să crești niciodată?

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care unii dintre cei care au trecut de 25 sau 30 de ani le aud de la cunoscuți, fiindcă îndrăznesc să se declare fani înfocați ai lui John Green, Stephen Chbosky, Suzanne Collins, Matthew Quick, Veronica Roth, și, de ce nu?, J.K. Rowling. Deși nu sunt adepta literaturii scrise pe bandă rulantă din motive financiare, m-am gândit că ar fi inedit să prezint șapte dintre cele mai comune motive pentru care persoanele de vârsta mea, trecute de 30 de ani, aleg să citească, în ciuda tuturor comentariilor, cărți pentru adolescenți. Milioane de adulți preferă YA, și iată de ce.

photo 2

Foto: Murdo MacLeod

  1. Pentru că au voie să citească absolut orice le trece prin cap, câtă vreme citesc. În genere, a citi e o activitate nobilă, care ar trebui privită ca atare. Nu contează că treci de la Harry Potter astăzi la Simone de Beauvoir mâine. Tot ceea ce contează e că ai o carte în mână la metrou, în tren, tramvai, sau autobuz, și că știi să-ți petreci timpul cu folos. Altfel, ți l-ai petrece uitându-te frenetic la telefon, din plictiseală. Nu ar trebui să existe nicio rușine asociată cu cititul, indiferent de gusturi.
  2. Foarte mulți dintre scriitorii clasici s-au ocupat cu scrisul de cărți pentru copiii. Ca exemplu, putem să ne gândim la Roald Dahl, Lewis Carroll, J.M. Barrie, sau C.S. Lewis. A scrie ceva pentru copii, orice, fie o nuvelă sau un roman, este o experiență dificilă. Dacă luăm în calcul faptul că un adult care are în spate o experiență de treizeci sau patruzeci de ani de viață trebuie să se substituie unui personaj de 10 sau 15 ani, ne putem da seama ce sarcină grea trebuie să fie să aduci atât stilul narativ cât și întâmplările din carte la un nivel care să poată fi înțeles de un cititor atât de tânăr.
  3. Problemele adolescenților sunt și problemele noastre, ca adulți. Mulți dintre noi nu au trecut peste ele. Aici nu e vorba, neapărat, de o disfuncție familială, ci de sentimentul că, într-o mare de oameni, ești diferit. Dacă am putea face o paralelă între muzică și cărți, ne-am putea da seama că cei care au ridicat formații precum The Beatles, Led Zeppelin, The Rolling Stones, și chiar Nirvana și David Bowie nu au fost octogenarii, ci adolescenții. Câtă vreme suntem tineri în interior, acceptăm lucrurile noi cu mai multă ușurință. Ne supunem și chiar ne place să ne identificăm trendurilor, fie că e vorba de muzică, îmbrăcăminte, sau Jocurile Foamei.
  4. O multitudine dintre subiectele dezbătute în cărțile Young Adult sunt extrase din viața cotidiană. Lucruri ca discriminare, egalitate între sexe, găsirea identității, precum și moartea ca subiect primitiv și, în același timp, primordial, apar în multe titluri actuale. În plus, distopiile moderne atrag atenția asupra nedreptăților care se petrec și în societatea noastră. Că e vorba de o adolescentă care se luptă pentru justiție și supraviețuire într-un roman sau de un adult corporatist real, care încearcă să-și dea seama care e sensul lui în viață, situația e aceeași. Toți ne căutăm un rost.
  5. Nu există snobism și superioritate în literatura pentru adolescenți. Există doar rău și bine. O poveste, ca gen, este, în esență, o antiteză a snobismului, iar faptul că atâți oameni își dedică timpul liber cititului și chiar și mai mulți reușesc să se substituie personajelor acestor cărți este admirabil, indiferent că vârsta cititorului este 12 ani sau 30
  6. Împărțirea genurilor literare după categorii de vârstă este, din păcate, un rău necesar. Cât suntem la școală, studiem titluri care sunt considerate potrivite cu ceea ce experimentam în funcție de vârsta noastră. Însă, pentru unii oameni, cum sunt și cei care aleg să citească romane pentru adolescenți, unele perioade nu se termină niciodată. De fapt, copilăria nu ar trebui să ia sfârșit, pentru că o data ce se întâmplă acest lucru, dispar umorul și ușurința cu care putem privi problemele cotidiene.
  7. Nu în ultimul rând, a citi o carte scrisă eminamente pentru un copil sau adolescent ne poate apropia de el. Părinți și copii citesc, împreună, serii precum Harry Potter sau The Lord of The Rings, tocmai pentru că adulții vor, pe de o parte, să-și reamintească sentimentele pure pe care le aveau când erau tineri, și pe de altă parte, fiindcă e o modalitate perfectă de a stabili o legătură cu un copil. Seara, înainte de culcare, cei doi pot discuta despre ce a mai făcut un personaj sau altul, și despre ce păreri au vizavi de întâmplări. Nimic nu poate întrece intimitatea creată între un părinte și un copil care citesc același roman; din contră, această activitate poate dizolva barieră de vârstă dintre cei doi și îi poate ajuta să se apropie și să capete mai multă încredere unul în celălalt.

La prima vedere, unele lucruri pot părea simple și chiar ridicole, prin simplitatea lor. Adeseori, mulți dintre noi tindem să judecăm persoane sau situații după ceea ce ne trece prin cap prima oară. Câtă vreme suntem capabili să trăim cărțile pe care le citim, nu o să îmbătrânim niciodată. Iată, deci, motivul de bază pentru care noi, adulții, alegem să citim cărți pentru adolescenți. Tinerețe fără bătrânețe.

Articol scris de Cristina Vulpe—Blog personalBooks for What

Un comentariu pentru “Carti si accesorii cu staif pentru Valentine’s Day

  1. Bookish says:

    Am citit o singură carte YA, dar mă declar cucerită şi abia aştept să încerc şi altele 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *