[404,454] -->

Cărți românești de ieri… și de azi

Timp de citire: 2 minute

Ne bucurăm că mai mulți iubitori de lectură au auzit de strigarea noastră pentru guest-writers și ne-au scris la salut@bookalarm.ro. Amalia Goleanu a fost printre cei mai harnici și ne-a trimis deja o recenzie la cartea lui Sorin Tulea—Amintiri din războaie neterminate. Te lăsăm cu gândurile ei și cu încurajrea că blogul BookAlarm poate fi și al tău.

PicMonkey Collagesorin tulea

“Sunt singur în avion acum. Viteza în picaj crește și nu mai am mult timp de gândit. Mă uit să nu fie agățată parașuta pe undeva și bag la piept aparatul Leica cu care am zburat totdeauna, facând fotografii în timp ce pilotam. Scot masca de oxigen și casca radio, care nu vrea să se desfacă; o smulg de pe cap, cu păr cu tot. O ultimă privire spre înapoi. În spate nu mai e nimeni…” (Sorin Tulea)

Amintiri din războaie neterminate este un roman țesut din amintiri, vise, speranțe și secvențe ale celui de Al Doilea Război Mondial. Sorin Tulea prezintă într-o manieră tragi-comică viața de aviator militar și „hatârurile” celor de Sus, care cu știință ori fără, făceau economii bănești, dar nu și umane. Hatâruri care, aproape 100 de ani mai târziu sunt neschimbate.

Drama, suspansul, durerea, fericirea, extazul și deznădejdea, oscilează rapid de la un pol la altul, punând stăpânire pe viețile tinerilor piloți, ca pisica pe pradă! Pierderile, victoriile, privite prin ochii tânărului Sorin Tulea, în încercarea de a elibera Basarabia de sub stăpânire sovietică, îți intră ușor pe sub piele, făcând ca la un moment dat să te simți parte a echipei de aviatori, present la evenimentele povestite, fără putință de a mai lăsa cartea din mână.
Vă spun sincer, cartea aceasta este o carte ce se citește într-o singură zi, fără de putință de a o mai lăsa din mână!

În primul rând, Amintiri din războaie neterminate este o lecție de viață înainte de a fi o carte. Este o lecție de istorie, de nedreptate și dragoste: de viață, de ce iubim, de țară! Ne învață să privim optimism, să privim mai atent încercările vieții, așa cum Sorin Tulea a putut să vadă partea pozitivă din ororile războiului, rămânând cu zâmbetul pe buze.

Dacă vreți să aflați povestea cioroiului Antonică, mascot garnizoanei de piloți și cleptoman peste măsură, dar și modul în care a fost răsplătit curajul, devotamentul și sacrificilul tinerilor militari de către comuniști, TREBUIE să citiți această carte!
Amintiri din războaie neterminate ne spune sincer, răspicat, că ne aflăm încă într-o zonă de pace fragilă, conflictele mocnesc, multe lucruri au fost lăsate neterminate, trădarea este prezentă, trăim vremurile unor războaie neterminate, conflicte ce nu se pot prelungi la nesfărșit…

O carte cutremurătoare, despre durere și revoltă, neputință și nedreptate!
Cartea o puteți găsi la Editura România Pitorească, Colecția Verde, la un preț de aproximativ 35 de lei.

Goleanu Amalia-Gabriela

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *